Vacatures
Redbook blogs

 

 

 

Cloud Computing API’s: Een onbewolkte lucht voor gebruikers

Halverwege 2013 heeft een aantal grote software aanbieders hun Cloud Computing API sets opengesteld voor elkaar. Daarmee zijn ze een partnership met elkaar aangegaan en kunnen de webapplicaties van deze leveranciers met elkaar worden verbonden in de Cloud. Het gaat onder andere om Microsoft, Oracle, Salesforce en NetSuite. Deze ontwikkeling is een grote stap voorwaarts in het Cloud Computing landschap, omdat er nu nog nauwelijks beperkingen zijn voor het samenstellen van een optimaal portfolio voor elke organisatie. In plaats van de noodzaak van een keuze voor een leverancier en volledige integratie is het nu mogelijk om ‘best of breed’ te kiezen.

Cloud Computing API's

Hierdoor wordt het ook minder voor de hand liggend om nog uitgebreide hybride varianten van Cloud Computing te gebruiken. Die zijn kostbaar en eigenlijk doen ze de voordelen van de gebruikte Cloud oplossingen grotendeels teniet. Je hebt dan immers alsnog een rekencentrum, infrastructuur en ICT expertise nodig in je eigen organisatie.

In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, bestonden er altijd al Cloud Computing API sets waarmee bijvoorbeeld een koppeling tussen Salesforce en Windows Sharepoint Server kon worden gemaakt. Bijvoorbeeld met behulp van Sharepoint designer, waarmee een datasource kan worden aangemaakt om de webservices van Salesforce mee te benaderen. Maar de openheid die nu is ontstaan, maakt een veel uitgebreider en transparanter integratie van cloud applicaties mogelijk.

Openstelling Cloud Computing API sets is einde monolieten tijdperk

Het is voor organisaties geen probleem meer om Salesforce, Netsuite, Workday, Zendesk, Jive, GoodData etc te kiezen als hun preferente ‘stack’, en dat betekent potentieel het einde van de noodzaak om alles met ingewikkelde integraties te regelen en vooral: ‘On premise’. Dit is met de openstelling van Cloud Computing API sets niet meer nodig.

Cloud Computing API's

Natuurlijk betekent dit nog lang niet het einde van de rekencentra in eigen beheer. Maar CIO’s die de nieuwe koers omarmen hebben geen on-stop-shop meer nodig voor hun technologie. En langdurige projecten voor implementaties en integraties zijn daarmee ook voorbij. De meeste Cloud services hebben immers al vergaande mogelijk voor integratie geregeld. Een update in Salesforce leidt al tot een actie in Netsuite, en documenten in Box kunnen al worden benaderd in Salesforce of Netsuite.

Aan onze klanten de keus, voor betere applicaties en oplossingen die passen bij hun behoeften. Met lagere kosten, meer kwaliteit en flexibiliteit, zoals we inmiddels gewend zijn van Cloud oplossingen.SiteLock