Vacatures
Recente Redbook blogs

 

 

 

Paarse koe, Seth Godin | Boek review

52yvjdhg27

Het is al weer meer dan 10 jaar geleden geschreven: Purple Cow oftewel Paarse Koe door Seth Godin, in mijn ogen één van de beste marketing boeken. En het leuke is dat de inhoud actueler lijkt te zijn dan ooit.
Wat heeft dat te maken met onze expertise op gebied van Salesforce, Netsuite of Box? Alles vinden wij, want innovatieve marketing en innovatieve technologie gaan hand in hand. Maar oordeelt u vooral zelf.
Fred Groters, Managing Director Redbook

De paarse Koe in een nutshell

Het is lange tijd zo geweest: Je introduceerde een product of dienst, zorgde dat de 5 P’s in orde waren en besteedde vervolgens een flink deel van het marketing budget aan reclame. Zo proberen nog steeds tal van ondernemingen het te doen. De top 10 van grote ondernemingen in de VS besteden op deze manier nog altijd miljarden dollars. Het klassieke model om spullen aan de man te brengen is AIDA, waarvan de eerste A staat voor aandacht trekken en de I voor interesse wekken. En zo komt het dat we overal waar we kijken reclame uitingen zien, waar we als consument niets meer mee schijnen te doen. Van dat laatste krijgen marketeers buikpijn aldus Seth Godin in de Paarse koe, want deze trend wordt niet beter volgens de laatste berichten: Reclame blijkt steeds minder effect te hebben in de westerse wereld.

paarse koe

Even werd er gedacht dat nieuwe media alles zou veranderen. Het is veel makkelijker met nieuwe media om gericht aandacht te trekken (narrow casting). Daarom is er op veel websites die je bezoekt wel iets te zien dat verband houdt met je zoekopdracht. Maar desondanks leveren ook internet banners bijna niets meer op. Hetzelfde blijkt te gelden voor adverteren op Facebook, zo blijkt uit onderzoek. Facebook blijkt een site te zijn waar iedereen uithangt om te socializen, maar niet om dingen te bestellen of te kopen.

Het probleem van de marketeers zit ‘m dus niet in de A van aandacht maar in de I van AIDA: We hebben niet zoveel interesse meer voor producten en diensten en reclame verandert dat niet. We hebben als verwende consument alles al, en meestal is er van alles wat we willen bovendien enorm veel keus. Tegelijkertijd hebben we tegenwoordig veel minder tijd, dus ook minder tijd om te besteden aan reclame-uitingen.

Kennelijk wordt onze interesse in iets tegenwoordig bepaald door andere factoren dan door de aandacht die ervoor wordt gevraagd. En dat is nu het interessante: Consumenten hebben dus nog steeds interesse, maar dan in dingen die nieuw of bijzonder zijn. Oftewel: We hebben interesse in een paarse koe! En de belangrijkste suggestie van Godin is wellicht nu belangrijker dan ooit: Zorg dat je iets maakt of bedenkt wat nieuw is, anders is dan het bestaande, en opvalt. Verras de wereld met iets nieuws, iets bijzonders of iets wat beter is dan het bestaande.

Dat is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geeft Godin een flink aantal tips en voorbeelden die variëren van sommige gratuit, zoals ‘zorg dat je met je product in een tv show terecht komt’ en sommige inspirerend, zoals ‘vraag je af waarom niet. Voor vrijwel alles wat je niet doet is geen goede reden’. Een hele goede tip vind ik om je met je inspanningen te richten op early adopters in plaats van op de massa, en dan in eerste instantie op een kleine groep waarvan je weet dat die de boodschap zal verspreiden. Reclame is dan niet nodig. En misschien wel de beste tip uit de ‘Paarse Koe’: Wees niet bang om anders te zijn!

Eens van gedachten wisselen over paarse koeien?

Wij vinden het leuk en nuttig om het met u over de paarse koe te hebben. Maar we kunnen ook met u in gesprek over de beste resultaten op gebied van Sales en Marketing met Pardot en Salesforce. Of over operational excellence met Netsuite en Box. Bel ons op 036 8080112!

F528H&feR3r
SiteLock